ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Letouni  >  Netopýr velkouchý

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3018.00
řád :Letouni
čeleď :Netopýrovití
rod :Netopýr
druh :

Netopýr velkouchý

vědecký název :Myotis bechsteinii
výskyt :Typický evropský druh s areálem od Španělska po východní Ukrajinu, západní Kavkaz a severozápadní Zakavkazí, také zasahuje do jižní Anglie, nejjižnějšího Švédska, střední Itálie a na Balkánský poloostrov. Ve střední Evropě je znám již od pliocénu a v evropském fosilním záznamu patří k nejhojnějším netopýrům. Velmi běžný byl ještě ve středním holocénu - z té doby pocházejí velké soubory kostí v některých horských jeskyních (zejména na Slovensku). V současné době však patří na celém areálu k druhům dosti vzácným a jeho výskyt je spíše ostrůvkovitý.
výskyt v ČR :Malým počtem nálezů se řadí k našim nejvzácnějším netopýrům, ale jako u většiny stromových netopýrů nemusí tento dojem zcela odpovídat skutečnosti. Značně roztroušeně se patrně vyskytuje na celém území, zejména v oblastech s dostatkem listnatých a smíšených lesů a vlhčím klimatem (podhorské oblasti, Moravský kras).
popis :Středně velký netopýr, od jiných druhů rodu dobře odlišitelný podle velikých boltců - ohneme-li boltec dopředu, přesahuje zhruba o polovinu své délky úroveň čenichu. V tomto směru se dá zaměnit snad jen se zástupci rodu Plecotus, jejich boltce však jsou na čele srostlé, mají 22-24 postranních záhybů (u n. velkouchého pouze 9 záhybů) a při zimování je skládají pod křídla.
způsob života :Typicky lesní druh, jehož celoročním působištěm je korunové patro lesních porostů. Ukrývá se především ve stromových dutinách (případně v budkách) a většina populace zřejmě v těchto úkrytech i zimuje. Samičí kolonie bývají nepočetné (3-10, jen výjimečně přes 30 jedinců) a často sídlí v několika sousedních dutinách. Spíše výjimečně obsazují i štěrbinové úkryty na půdách budov, ve skalních výklencích či nepoužívaných prostorech uvnitř budov. Obdobné jsou i úkryty jednotlivých kusů, které se vzácně objevují i v koloniích jiných druhů (zejména n. řasnatého). V období přeletů zalétává také do jeskyní - některé jsou jeho tradičními přechodnými úkryty a během noci se v nich objevuje i několik desítek jedinců (např. v Kateřinské jeskyni v Moravském krasu). Zimní nálezy v jeskyních jsou však ojedinělé. Loví především hmyz pohybující se uvnitř stromových korun. V potravě převládají motýli, velcí dvoukřídlí (tiplice) a brouci, ale pravidelně konzumuje i sekáče, pavouky, stonožky a škvory, které sbírá z povrchu listů a větví. Nejvyšší zjištěný věk je 21 let, u nás téměř 15 let. Zvláště chráněný (silně ohrožený) druh.
rozšíření v ČR :2 - vzácný až velmi vzácný
hmotnost těla (G) :7-10,5 g
délka těla (LC) :46-52 mm
délka ocasu (LCd) :41-47 mm
délka zadního chodidla : (LTp)-
výška ušního boltce (LA) :23-26 mm
délka předloktí (LAt) :40-47 mm
výška ušního víčka - tragu : (LT)10,5-14 mm
výška v kohoutku (AC) :-
poznámka :Echolokace: FM hlasy ve frekvenčním rozsahu 80-35 kHz s poměrně pomalejším rytmem (10-16 hlasů za sekundu) a velmi nízkou intenzitou. Detektorem se dají ve většině případů zachytit pouze do vzdálenosti 2-3 m, takže při rutinním terénním sledování je takřka nezjistitelný. Při lovu patrně v nemalé míře využívá i pasivní sluchové vyhledávání kořisti (velké boltce).



Sponzor stránek