ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Letouni  >  Netopýr stromový

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3026.00
řád :Letouni
čeleď :Netopýrovití
rod :Netopýr
druh :

Netopýr stromový

vědecký název :Nyctalus leisleri
výskyt :Žije v zóně opadavých a smíšených lesů západní části palearktické oblasti od Pyrenejského poloostrova, Irska, Velké Británie a po 57° s. š. k řece Ural, ostrůvkovité populace známe i ze střední Asie, Afghánistánu, severozápadní Indie a v severní Africe, na Kanárských ostrovech a Madeiře. Nálezy z jižních oblastí (Turecko, Zakavkazí a Írán) jsou soustředěny do podzimního až zimního období a není zřejmé, zda se zde tento tažný drah také rozmnožuje. Ve většině areálu patří k vzácnostem, vysloveně hojný je pouze v Irsku.
výskyt v ČR :Jde o vzácný druh s ostrůvkovitým výskytem, pravidel-něji zjišťovaný pouze v oblastech s vyzrálými porosty listnáčů, typicky v podhorských oblastech, vrchovinách a pahorkatinách (např. Šumava, podhůří Jeseníků, střední Morava). Celkem je dosud známý asi ze 40 lokalit včetně 5 letních kolonií ve stromových dutinách, v ptačích budkách a ve štěrbině stěny budovy.
popis :Je podobný netopýru rezavému, ale zřetelně menší (LAt pod 47 mm) a se sytě hnědým zbarvením srsti, přičemž jednotlivé chlupy jsou dvoubarevné, na spodu hnědočerné; také má na rozdíl od něho svrchní stranu předloketní blány osrstěnou. Podle zbarvení, krátkého masitého boltce s paličkovitým tragem a epiblemy ho snadno odlišíme od stejně velkých forem jiných rodů (např. netopýra severního). Starší název: netopýr Leislerův.
způsob života :Jednoznačně stromový druh osídlující spíše výše položené dutiny (vždy nad 2 m, obvykle 5-20 m nad zemí), ve kterých patrně také zimuje. Jiné úkryty (např. na budovách) častěji využívá jen v některých částech areálu (Irsko). Zřejmě podniká pravidelné sezónní migrace až na vzdálenost 1000 km, kromě nálezů kroužkovaných jedinců tomu nasvědčuje i nápadné zvýšení početnosti na jižních okrajích jeho evropského areálu v podzimních a zimních měsí­cích (např. v Turecku). Loví větší hmyz (především noční motýly, jepice, chrostíky a chroustky) ve volném prostředí nad korunami. Zvláště chráněný (silně ohrožený) druh.
rozšíření v ČR :2 - vzácný až velmi vzácný
hmotnost těla (G) :12-20 g
délka těla (LC) :53-66 mm
délka ocasu (LCd) :37-48 mm
délka zadního chodidla : (LTp)-
výška ušního boltce (LA) :14-16,5 mm
délka předloktí (LAt) :40-46 mm
výška ušního víčka - tragu : (LT)6-8 mm
výška v kohoutku (AC) :-
poznámka :Echolokace: FM hlasy značné intenzity (60-20kHz) s maximem energie v koncové CF části kolem 23-25 kHz, v HE detektoru zní (na rozdíl od netopýra rezavého) jako víceméně pravidelné „čip-čip-čip-čop" slyšitelné až na vzdálenost téměř 100 m. V období páření (srpen-září) jsou nápadné dlouhé (20-30 ms), dobře slyšitelné lákací hlasy samců (10-21 kHz).



Sponzor stránek