ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Hlodavci  >  Ondatra pižmová

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

Ondatra pižmová

Ondatra pižmová  Ondatra pižmová  Ondatra pižmová  

více fotografií

ZVUKY ŽIVOČICHA

  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3041.00
řád :Hlodavci
čeleď :Křečkovití
rod :Ondatra
druh :

Ondatra pižmová

vědecký název :Ondatra zibethicus
výskyt :Pochází ze Severní Ameriky, kde žije běžně od Aljašky po Mexický záliv.
výskyt v ČR :V letech 1905-1906 bylo vypouštěno několik párů na břehu rybníka u Staré Huti u Dobříše a možná i jinde na panství Colloredo-Mansfeldů (např. u Padrťských rybníků v Brdech či u východočeského Opočna). Zakrátko se rozšířila nejen v Čechách, ale i do sousedních států a dnes v Evropě chybí pouze ve Skandinávii, na britských ostrovech a na jihu kontinentu. Původní obavy z neočekávaných škod se ukázaly jako liché a ondatra se bez větších problémů stala běžnou součástí našich mokřadních ekosystémů.
popis :Náš největší hraboš. Má ze stran nápadně zploštělý, lysý a drobnými šupinkami pokrytý ocas, jen o málo kratší než tělo. Při plavání plní částečně funkci kormidla. Pohyb ve vodě ondatře usnadňují i tuhé brvy na zadních chodidlech, plovací blány mezi prsty však nemá. Základní zbarvení je svrchu kaštanově hnědé až šedohnědé, břicho má světlejší žlutohnědý až šedohnědý odstín. U samců jsou u řitního otvoru velké pachové žlázy, samice mají 5 párů mléčných bradavek. Starší názvy: bobřík pižmový, pižmovka či dlakoš.
způsob života :U stojatých a pomalu tekoucích vod se vyskytuje v nižších a středních polohách, kamenité břehy horských potoků nad 600-700 m n. m. jí už nevyhovují. Vede převážně soumračný a noční způsob života, přes den ji zastihneme na hladině jen v nejklidnějších místech (při plavání jí hlava a hřbet mírně vyčnívají nad hladinu). Žije obvykle v párech obývajících až 10 m dlouhé nory s hnízdní dutinou a úkrytovými, větracími a útěkovými chodbami, z nichž alespoň jeden východ směřuje pod vodní hladinu, anebo navrší v mělké vodě velké kupy rákosu, ostřic a jiného rostlinstva. Kupky dosahují v průměru až l m a uvnitř mají jednu či více hnízdních dutin, vystlaných suchým materiálem. Při zimním nedostatku potravy je ondatry zevnitř užírají. Převážně rostlinná potrava obsahuje hlavně orobinec a rákos - v létě se zaměřuje na listy a stébla, v zimě na oddenky, které vyhryzává i pod ledem. Občas si jídelníček doplňuje vodními živočichy, zejména škeblemi (nejednou prozradí ondatří noru početné zbytky jejich lastur). Rodina obývá území o rozloze několika tisíc m2 a délce pobřeží 3-10 km. Rozmnožování probíhá od dubna do září a samice vrhají po 25-30 dnech březosti několikrát do roka 4-6 (1-11) mláďat. O potomstvo se stará samice, ve stáří 9-11 dní se mláďatům otevírají oči, ve 3 týdnech dokonale plavou a o pár dní později se osamostatňují. Stejně jako u drobných hrabošů se i ondatří mláďata z prvních vrhů mohou v roce narození už rozmnožovat. Ondatra se dožívá 5-10 let, většina jedinců však hyne nebo je ulovena do stáří 3 let. V dobách hojnosti byla u nás intenzivně lovena (až 45 000 kusů/rok) zejména pro kožešinu zvanou „bisam", v posledních 2-3 desetiletích však ondater viditelně bez zjevných příčin ubylo (lov 4000 až 5000 kusů/rok). V našich podmínkách nemá ondatra příliš přirozených nepřátel, ze šelem k nim patří hlavně liška obecná, hranostaj a tchoř tmavý, nově možná i norek americký. Lovný druh zvěře (doba lovu 1. 11.-28./29. 2.).
rozšíření v ČR :4 - místy běžný
hmotnost těla (G) :1-1,6 kg
délka těla (LC) :25-40 cm
délka ocasu (LCd) :19-29 cm
délka zadního chodidla : (LTp)6,5-8 cm
výška ušního boltce (LA) :2-3,5 cm
délka předloktí (LAt) :-
výška ušního víčka - tragu : (LT)-
výška v kohoutku (AC) :-
poznámka :



Sponzor stránek