ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Hlodavci  >  Hraboš hospodárný

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3048.00
řád :Hlodavci
čeleď :Křečkovití
rod :Hraboš
druh :

Hraboš hospodárný

vědecký název :Microtus oeconomus
výskyt :Na území bývalého východního Německa a Polska leží nejjižnější nálezy asi 60-70 km od našeho pohraničí, dále se vyskytuje na Žitném ostrově, u Balatonu a Neziderského jezera.
výskyt v ČR :U nás zjištěn nebyl, teoreticky však jeho výskyt zcela vyloučit nelze; na jižní a severní Moravě či na severu Čech lze najít biotopy, které jeho stanovištním nárokům odpovídají (vlhká místa v pobřežním pásmu stojatých či pomalu tekoucích vod s trsy ostřic, sítin a orobinců).
popis :Hraboš hospodárný připomíná velikostí, zbarvením i výběrem stanovišť hraboše mokřadního, liší se hlavně relativně delším ocasem (40-55 % délky těla) i delším zadním chodidlem (častěji přes 20 mm). Jde o chladnomilný severský druh (starší název hraboš severní), který na jižní hranici areálu tvoří reliktní ostrůvkovité populace v jezerních či zátopových oblastech.
způsob života :
rozšíření v ČR :6 - výskyt na Slovensku
hmotnost těla (G) :20-60 g
délka těla (LC) :98-142 mm
délka ocasu (LCd) :38-73 mm
délka zadního chodidla : (LTp)18,5-22,5 mm
výška ušního boltce (LA) :12-16 mm
délka předloktí (LAt) :-
výška ušního víčka - tragu : (LT)-
výška v kohoutku (AC) :-
poznámka :



Sponzor stránek