ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Hlodavci  >  Myška drobná

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3049.00
řád :Hlodavci
čeleď :Myšovití
rod :Myška
druh :

Myška drobná

vědecký název :Micromys minutus
výskyt :Vyskytuje se ve velké části palearktické oblasti od jižní Anglie po Dálný východ, severní Vietnam a Japonsko.
výskyt v ČR :U nás výskyt ovlivňuje především nabídka stanovišť a nadmořská výška - poměrně běžná je do 500-600 m n. m., nad touto hranici se stává vzácnější (nejvýše položené nálezy 1050-1200 m n. m. známe z Hrubého Jeseníku, Šumavy a z Krušných hor).
popis :Nejmenší náš i evropský hlodavec. Kromě malé velikosti se vyznačuje drobnými ušními boltci, krátkým a tupěji zakončeným čenichem a žlutavým zbarvením. V létě je na hřbetě světle žlutá nebo okrová, někdy i do rezavá, a vespod bělavá s nažloutlým nádechem (mladí jedinci jsou obvykle svrchu šedožlutí), zatímco v zimě převládá tmavší, někdy i slabě načervenalý odstín, ostře kontrastující s bílým břichem. Řídce ochlupený a velmi pohyblivý ocas je o málo kratší než tělo. Samice mají 2 páry mléčných bradavek.
způsob života :Drží se na vlhkých a hustě zarostlých březích vodních toků, v rákosinách, mokřinách a na podmáčených loukách. V létě se objevuje i na polích, odkud po sklizni a s prvními mrazy mizí do stohů, anebo na původní stanoviště u vod. Přichází i do těsné blízkosti měst. Ačkoli pobývá mimo hnízdo značnou část dne, v přírodě ji spatříme zřídka. Je plachá a ostražitá, při vyrušení ihned zalézá do úkrytu. Obratně šplhá, využívaje chápavého ocásku. Její přítomnost spíš prozradí drobná kulovitá hnízda, spletená z listí travin a jiného materiálu. Jsou zavěšena na stéblech rákosu nebo v hustém podrostu na pevnějších stoncích kopřiv či jiných vyšších rostlin 30-70 cm nad povrchem. Hnízda určená k odchovu mláďat bývají o trochu větší. Na podzim nadzemní úkryty opouští a přezimuje v opuštěných norách jiných drobných savců. Živí se semeny trav, obilovin, miříkovitých (okoličnatých) a vlhkomilných rostlin a ve velké míře i hmyzem. Domovské území jedince má rozlohu 0,04-0,06 ha, jedině při sezónních migracích překonává větší vzdálenosti. Rozmnožuje se od května do srpna, doba březosti trvá 21 dní. Samice rodí 4-7 mláďat, která váží pouhých 0,6-0,8 g. Jejich růst je však stejně rychlý jako u většiny ostatních hlodavců. Už 4. den po porodu se jim hřbet pokrývá krátkou, světle hnědou srstí, začátkem 2. týdne prohlédnou a 11. den poprvé opouštějí hnízdo. V přírodě se dožívá nejvýše asi 16-18 měsíců, dvě třetiny mláďat však hynou během prvého půlroku života. Může být vhodným objektem pro chov v zajetí, často však bez viditelných příčin zahyne. Je čistotná a nenáročná, lze chovat i více jedinců pohromadě. Potravu složenou ze zrní, ptačího zobu a dužnatých plodů je třeba pravidelně doplňovat moučnými červy nebo jiným drobnějším hmyzem.
rozšíření v ČR :4 - místy běžný
hmotnost těla (G) :3,5-13 g
délka těla (LC) :50-77 mm
délka ocasu (LCd) :40-75 mm
délka zadního chodidla : (LTp)12-16 mm
výška ušního boltce (LA) :7-10 mm
délka předloktí (LAt) :-
výška ušního víčka - tragu : (LT)-
výška v kohoutku (AC) :-
poznámka :



Sponzor stránek