ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Hlodavci  >  Plch lesní

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3059.00
řád :Hlodavci
čeleď :Plchovití
rod :Plch
druh :

Plch lesní

vědecký název :Dryomys nitedula
výskyt :Je rozšířen od střední Evropy (Karpaty, Alpy) přes severní Itálii, Slovinsko a Balkán po evropskou část Ruska, Malou Asii a Kavkaz, dále žije ostrůvkovitě od Střední Asie až po severozápadní Čínu (Ťan-šan). Krajně nejistý se zdá být udávaný výskyt v příhraničních oblastech Bavorského lesa a Smrčin (možná záměna s plchem zahradním).
výskyt v ČR :Projevuje se jako karpatský druh, neboť především obývá severomoravskou část Západních Karpat (Moravskoslezské Beskydy až Hostýnsko-vsetínská hornatina), odkud zasahuje do Ostravské pánve a Východních i částečně Středních Sudet (po Králický Sněžník). Starší údaj o výskytu v Orlických horách (prameny Zdobnice) není nověji potvrzen, stejně jako dříve uváděná lokalita v Drahanské vrchovině (Drahany). V horách u nás vystupuje až do 1100 m n. m., dvě třetiny dosavadních nálezů však spadají do 300 až 600 m n. m.
popis :Středně velký plch s huňatým ocasem bez koncové štětičky prodloužených chlupů a s celkově žlutohnědým či hnědožlutým zbarvením, pouze břišní strana těla bývá bílá nebo slabě nažloutlá. Na hlavě se táhne od oka k ušnímu boltci tmavý, téměř černý pruh, zvaný uzdička. Ušní boltce jsou malé a zakulacené. Starší názvy: plch moskevský, plšivka.
způsob života :Od ostatních plchů se příliš neliší. Nejčastěji ho zastihneme v listnatých a smíšených lesích, zejména na světlinách, pasekách a stráních s bohatým keřovým patrem, také však obývá i čisté (kulturní) smrčiny. Běžně osídluje lesní seníky, chaty a sruby, je pravidelným hostem v ptačích budkách. Mimo souvislý les bývá zastižen např. v břehových porostech, polních remízcích i v zahradách. Dobře šplhá a skáče z větve na větev. Kulovitá hnízda si buduje v přirozených nebo umělých dutinách či skalních štěrbinách a opouští je za soumraku, mláďata lze někdy pozorovat i přes den. Ozývá se sporadicky tichým protáhlým hlasem, který při vyrušení přechází až v pískání. Je všežravý, podíl živočišné složky se mění podle stanoviště a sezóny. Pohyblivé ušní boltce dokáže nasměrovat na živou kořist nebo jiný zdroj zvuků. Zimu prospí ve stromových dutinách nebo častěji pod povrchem země v hloubce 30-60 cm, přičemž hibernace obvykle trvá od října do dubna až května. V našich podmínkách se rozmnožuje zřejmě jen jednou ročně. Samice vrhají po 23-25 dnech březosti 2-4 (1-6) mláďata nejčastěji v červnu a červenci. Mláďata sice poměrně brzo prohlédnou (14.-15. den), avšak zcela se osamostatňují až po dvou měsících. Pohlavně dospívají po přezimování. Na jaře se na krátké období říje vytvářejí páry, ale samice před porodem partnera „vyžene". Nejvyšší věk je 4-5 let, obvykle však žije 2-3 roky. Zvláště chráněný (ohrožený) druh.
rozšíření v ČR :2 - vzácný až velmi vzácný
hmotnost těla (G) :17-32 g
délka těla (LC) :77-112 mm
délka ocasu (LCd) :60-90 mm
délka zadního chodidla : (LTp)18-23 mm
výška ušního boltce (LA) :13-15 mm
délka předloktí (LAt) :-
výška ušního víčka - tragu : (LT)-
výška v kohoutku (AC) :-
poznámka :



Sponzor stránek