ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Šelmy  >  Hranostaj

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3063.00
řád :Šelmy
čeleď :Lasicovití
rod :Lasice
druh :

Hranostaj

vědecký název :Mustela erminea
výskyt :Vyjma Islandu, Středomoří a Balkánu se vyskytuje téměř v celé Evropě, v Asii zasahuje do severní Indie a Japonska, dále žije i v Severní Americe; vysazen byl např. na Novém Zélandě.
výskyt v ČR :Vyskytuje se plošně po celém našem území, v horách vystupuje až nad horní hranici lesa.
popis :Má protáhlé, štíhlé tělo s krátkými končetinami se slabým náznakem plovací blány mezi prsty. Samci jsou zřetelně větší než samice. V létě bývá svrchu skořicově až kaštanově hnědý a na břiše bílý, také krátký ocas je z velké části hnědý a pouze zakončený černou špičkou. Na zimu nahrazuje krátkou letní srst hustší a delší „kožich" čistě bílé barvy, jen černý konec ocasu zůstává. Někteří jedinci ovšem na zimu srst nepřebarvují vůbec nebo jen částečně. Starší název: lasice hranostaj.
způsob života :Spokojí se téměř s každým typem krajiny, běžně žije zejména v polních remízcích, při okraji lesů, v travinách, zahradách i poblíž venkovských usedlostí. Nejhojnější však bývá na vlhčích stanovištích při březích rybníků, potoků a řek. Je to vitální, pohybově velmi schopná šelma. Dobře plave i šplhá, čehož využívá k vybírání ptačích hnízd v korunách a dutinách stromů. Hlavní potravou mu však jsou drobní hlodavci, zejména hryzci a jiní hraboši, myšice, křečci a dále i žáby, ještěrky, slimáci a hmyz. Odváží se i na větší kořist, jako je králík nebo zajíc. K podzimu sbírá lesní plody. Je tvorem hlavně soumračným a nočním, žije samotářsky nebo v rodinách s odrůstajícími mláďaty. Pohybuje se 30-50cm skoky, často panáčkuje a nejraději běhá podél zídek, živých plotů a v podobných terénech. Za den urazí 1-2,5 km, celková plocha obývaného území je podle dostupnosti potravy 7-50 ha, někdy i více. Hnízda vystlaná trávou, mechem a listím zakládá mezi kořeny stromů, ve starých pařezech, mezi kameny, ve stozích nebo upravených norách hlodavců. Při obraně využívá k odpuzení protivníka silně páchnoucího výměšku řitních žláz (podobně jako tchoř). Samice mají 4 páry mléčných bradavek. Vývoj zárodku trvá 21-28 dní, ale doba březosti je ve skutečnosti různá (tzv. utajená březost). Zatímco při páření koncem zimy v únoru a březnu činí asi 3 měsíce, při letní říji se může protáhnout na 280-378 dní. Ve vrhu bývá 5-8 (6-13) mláďat, která se rodí nejčastěji v dubnu až květnu. Váží 2,5 g a jejich jemnou světlou srst dočasně doplňuje na hřbetě tmavší „hříva", která slouží k uchopení mláďat, když je samice přenáší (např. do jiného úkrytu). Mléčné zuby se jim prořezávají po 3 týdnech, prohlédnou za 34-42 dní a černá špička ocasu se poprvé objevuje o týden později. Sají asi 2 měsíce, ale již po 30 dnech si zvykají na masitou potravu, kterou do hnízda přináší i samec. Pohlavně dospívají po přezimování a mohou se dožít 7 let, ale v přírodě je průměrný věk 1-1,5 roku; jedinci starší 2 let tvoří nanejvýš 10 % populací. Od roku 2002 nepatří mezi lovnou zvěř.
rozšíření v ČR :5 - zcela běžný
hmotnost těla (G) :150-350 g
délka těla (LC) :215-290 mm
délka ocasu (LCd) :80-115 mm
délka zadního chodidla : (LTp)37-55 mm
výška ušního boltce (LA) :14-23 mm
délka předloktí (LAt) :-
výška ušního víčka - tragu : (LT)-
výška v kohoutku (AC) :-
poznámka :



Sponzor stránek