ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Šelmy  >  Tchoř tmavý

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3067.00
řád :Šelmy
čeleď :Lasicovití
rod :Lasice
druh :

Tchoř tmavý

vědecký název :Mustela putorius
výskyt :Je domovem ve velké části Evropy od Skotska a Walesu po Ural a Černé moře, na severu zasahuje do jižních oblastí Skandinávie a Finska.
výskyt v ČR :Vyskytuje se na celém území, dříve býval hojný, dnes je považován za druh méně běžný.
popis :Tchoři jsou středně velké lasicovité šelmy se zavalitější postavou na krátkých, slabějších končetinách, takže se břichem při chůzi téměř dotýkají podkladu. Oči mají malé, uši krátké zakulacené a ocas nepřesahuje polovinu délky těla (30 -40 %). Tchoře tmavého snadno rozeznáme podle zbarvení - je celkově tmavohnědý s prosvítající nažloutlou podsadou, na břišní straně těla bývá až černý. Velké bílé plochy na hlavě vytvářejí s hnědými skvrnami typickou pestrou masku. Ocas je rovněž tmavý, nanejvýš se světlou špičkou. Tchoři se vyznačují silně vyvinutými řitními žlázami, jejichž výměšek v případě ohrožení vypouštějí k zastrašení pronásledovatele. Samice mají 3-5 párů mléčných bradavek. Při určování je možná záměna se zdivočelou fretkou (Mustela putorius f. furo), v přírodě také zřejmě existují prakticky nerozeznatelní kříženci fretky a tchoře tmavého (jejich výskyt je možná mnohem častější, než se předpokládá).
způsob života :Přednostně vyhledává otevřenou krajinu, v níž s oblibou osídluje břehy vodních toků, nádrží a jiná vlhčí místa (vysloveně polním terénům se spíš vyhýbá), ale zdržuje se i v zalesněných územích a v horách, kde v návaznosti na chaty vystupuje příležitostně až na hřebeny. Přichází též do okolí vesnic a osad. Jako samotář přes den zpravidla spí, a teprve za soumraku opouští úkryty v hromadách kamení, pod dřívím, v přízemních dutinách stromů, pod podlahou stodol a seníků nebo v norách, které si někdy i sám hrabe. V loveckém revíru, jehož rozloha se pohybuje od 40 do 400 ha, má několik doupat, která pravidelně střídá. Během noci urazí na pochůzkách 2-4 km, za silných mrazů naopak i několik dní z úkrytu nevychází. Dobře šplhá, ale většinou se pohybuje po zemi. V jeho téměř výlučně masité potravě hrají stěžejní roli dvě složky - drobní hlodavci (hraboš, norník, myšice, potkan) a žáby (skokani a ropuchy), doplňkově loví králíky a ptáky, sbírá hmyz a žere zdechliny. Ozývá se celou řadou hlasových projevů. Do říje se tchoři dostávají v březnu až květnu. Páření trvá až hodinu (tzv. indukovaná ovulace je typická pro většinu šelem) a samec se při něm někdy zakusuje samici do krku, aniž ji způsobí vážnější zranění. Protože nedochází k utajené březosti, samice jednou ročně rodí po 40-43 dnech březosti 3-7 (2-12) mláďat. Při narození váží okolo 10 g a prohlédnou začátkem 5. týdne života, kdy už jsou tmavě osrstěná (první srst je naopak světlá). Charakteristická „tchoří" kresba na hlavě se obuje asi po 9 týdnech. Ve stáří 5 měsíců jsou jejich mláďata dorostlá a v 9-10 měsících pohlavně dospívají. Velká část toho roční generace zahyne během podzimních a zimních měsíců, nejvyššího známého věku 8-14 let se v přírodě dožívá jen mizivé procento jedinců. Úlovky tchoře tmavého mají v ČR dlouhodobě sestupnou tendenci - ze zhruba 20000 kusů/rok v 20. letech 20. století klesly až na úroveň okolo 1600-2000 kusů/rok. Od roku 2002 je hájeným druhem zvěře (resp. bez stanovené doby lovu).
rozšíření v ČR :3 - méně běžný
hmotnost těla (G) :0,5-2 kg
délka těla (LC) :30-48 cm
délka ocasu (LCd) :11-21 cm
délka zadního chodidla : (LTp)5,5-7,2 cm
výška ušního boltce (LA) :2-4 cm
délka předloktí (LAt) :-
výška ušního víčka - tragu : (LT)-
výška v kohoutku (AC) :-
poznámka :



Sponzor stránek