ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Šelmy  >  Kuna lesní

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

Kuna lesní

ZVUKY ŽIVOČICHA

  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3069.00
řád :Šelmy
čeleď :Lasicovití
rod :Kuna
druh :

Kuna lesní

vědecký název :Martes martes
výskyt :S výjimkou Pyrenejského poloostrova žije téměř v celé Evropě a na západě Sibiře, dále na Kavkaze, v Malé Asii a Íránu.
výskyt v ČR :Je nehojně zastoupena po celém území.
popis :Středně velká lasicovitá šelma s dlouhým huňatým ocasem (45 až 55 % délky těla), krátkýma nohama s ochlupenými chodidly (mezi bříšky) a silnými drápy. Silueta se vyznačuje jakoby nahrbenou zadní částí těla. Základní zbarvení husté a lesklé srsti je tmavohnědé, na ocase a na tlapkách až černohnědé, podsada bývá šedá nebo žlutohnědá. Na hrdle je nápadná nažloutlá až žloutkově oranžová (vzácně bílá) skvrna nepravidelného tvaru a velikosti, která se klínovitě zužuje na hrudi a nezasahuje na přední končetiny. Ušní boltce lemuje úzký světlý proužek, špička čenichu je černá. Samice obou našich kun mají 2 páry mléčných bradavek.
způsob života :Drží se hlavně v rozsáhlých lesních porostech, v drobných polních remízcích, parcích a v okolí lidských sídlišť je méně častá. Žije samotářsky, na lov se vydává v podvečer a v noci, přes den odpočívá v úkrytu ve stromových dutinách nebo opuštěných hnízdech dravců, veverek či vran. Za mrazivého počasí se ukrývá i v hromadách klestí, polomech dřeva a v lesních senících. Většinu roku žije samotářsky na území o rozloze 5-25 km2. Stálé ochozy využívá po mnoho let a značí je silně páchnoucím výměškem řitních žláz, který otírá o kameny, větve a jiné předměty. Za noc urazí 3-7 km, loví ve větvích stejně dobře jako na zemi a kořisti se zmocňuje skokem až na vzdálenost 4 m. Menší úlovky požírá na místě, větší si odtáhne do úkrytu nebo na strom. Z potravního hlediska se chová jako „všežravý oportunista". Složení rozmanitého jídelníčku se mění podle nabídky potravy sezónně i místo od místa. Každopádně v něm dost výrazně převažují drobní lesní hlodavci (od norníka po veverku), na druhém místě je druhově rozmanitý výčet ptáků. Zajímá se také o netopýry, které přepadává ve stromových dutinách, a hmyz (střevlíky, chrobáky, tesaříky apod.). Nezanedbatelnou součást potravy tvoří plody, jejichž semínka a pecky nacházíme na podzim v trusu kun. Nepohrdne ani mršinou či možností si „pochutnat" na medu divokých včel. Občas polyká i jehličí a kousky dřeva napomáhající trávení. Doba páření spadá do července až srpna. Vývoj zárodku trvá 28-30 dní, po prodloužené březosti v trvání 165-236 (274) dní se rodí v dubnu až květnu nejčastěji 3 (1-6) mláďata. Jsou plně osrstěná ve 3. týdnu života, prohlédnou po 32-38 dnech a mimo hnízdo se poprvé dostávají za 7-8 týdnů po narození. Zpočátku váží okolo 30 g a za 3 měsíce, kdy přestávají sát, přiberou na 1 kg. I potom se celé léto ještě zdržují v blízkosti matky. Nejvyššího věku 11 let se v přírodě (v zajetí 16-17 let) dožívá mizivé procento jedinců (pokud vůbec), většina kun je ulovena do 2-3 let života. V současnosti se ročně loví okolo 6000 kusů. Přirozené nepřátele u nás v podstatě žádné nemá. Lovný druh zvěře (doba lovu 1.11.-28./29.2.).
rozšíření v ČR :5 - zcela běžný
hmotnost těla (G) :0,8-1,6 kg
délka těla (LC) :40-53 cm
délka ocasu (LCd) :23-28 cm
délka zadního chodidla : (LTp)8-10 cm
výška ušního boltce (LA) :4-5 cm
délka předloktí (LAt) :-
výška ušního víčka - tragu : (LT)-
výška v kohoutku (AC) :-
poznámka :



Sponzor stránek