ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Šelmy  >  Kuna skalní

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3070.00
řád :Šelmy
čeleď :Lasicovití
rod :Kuna
druh :

Kuna skalní

vědecký název :Martes foina
výskyt :Je teplomilnější než kuna lesní a rozšířením zasahuje více na jih. S výjimkou britských ostrovů obývá celou Evropu od Baltského moře do Středozemí a dále na východ žije od Malé Asie až do Himálaje.
výskyt v ČR :Jako typický druh otevřené krajiny se velmi hojně vyskytuje prakticky všude.
popis :Dosahuje zhruba stejné velikosti jako kuna lesní, ocas má o trochu méně ochlupený. Ve zbarvení převládá světlejší šedohnědý odstín s bělavou podsadou, skvrna na hrdle je obvykle téměř bílá a zasahuje až na přední končetiny. Špička čenichu je masově růžová a vyrůstají na něm dlouhé hmatové chlupy, stejně jako na hrdle a nad očima.
způsob života :Soustřeďuje se na okraji lesů, ve skalnatých terénech, opuštěných lomech, v osadách a vesnicích. V posledních desetiletích se její početnost nápadně zvýšila i v prostředí velkoměst, snad v důsledku dostatečné nabídky potravy (zejména zdivočelých holubů). V horách běžně vystupuje nad horní hranici lesa, kde bývá zastižena v turistických chatách. Ve městech se často ukrývá pod kapotou aut (a ohlodává kabely v motorovém prostoru). Den většinou tráví ve stodolách, kůlnách, dřevnících a na půdách budov i kostelů, ve městech se spokojí i se sklepními prostory. Opouští je v noci, jen zřídka, je-li hladová, ve dne. Dobře šplhá i po kolmých stěnách využívaje sebemenších trhlin k zachycení. Stejně obratně si počíná na trámech, římsách a hřebenech střech. Místa denního odpočinku a ochozy pravidelně střídá. Loví hlavně drobné hlodavce, doplňkově králíky a zajíce, drobné kurovité ptáky i domácí zvířectvo (drůbež, holuby apod.). Nemalou část jídelníčku však tvoří také žížaly, běžně chytá hmyz nebo vyhrabává podzemní hnízda vos, včel a čmeláků. Známá je její záliba ve vejcích a plodech ovocných stromů či keřů. Složení jídelníčku se ovšem místo od místa i rok od roku podle nabídky mění. Období říje přichází koncem léta v červenci až srpnu. Z celkové doby březosti 230-275 dní připadá na vlastní vývoj zárodku necelých 5 týdnů, ostatní dobu je oplozené vajíčko v klidovém stavu. Prodloužená březost umožňuje sladit průběh říje a narození mláďat (březen až květen) do nejpříznivějších období roku. Samice pro potomstvo připravuje pelech vystlaný suchou trávou a srstí. Velikost vrhu se obvykle pohybuje od 3 do 5 (1-6) mláďat, která se rodí o hmotnosti asi 25-30 g. Prohlédnou mezi 30. a 36. dnem života a začátkem července se už vzhledem od rodičů příliš neliší. Výměna srsti probíhá u obou druhů kun dvakrát do roka a jejich kožešina patří pro svou kvalitu k nejvyhledávanějším. Nyní se roční odstřely u nás pohybují mezi 15 000 až 17 000 kusy, přičemž ještě v 70. až 80. letech minulého století dosahovaly zhruba pětinové úrovně; často se stává obětí automobilového provozu na silnicích. Lovný druh zvěře (doba lovu 1. 11.-28./29. 2.).
rozšíření v ČR :5 - zcela běžný
hmotnost těla (G) :0,9-2,1 kg
délka těla (LC) :40-50 cm
délka ocasu (LCd) :23-27 cm
délka zadního chodidla : (LTp)7,5-10 cm
výška ušního boltce (LA) :4-5 cm
délka předloktí (LAt) :-
výška ušního víčka - tragu : (LT)-
výška v kohoutku (AC) :-
poznámka :



Sponzor stránek