ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Šelmy  >  Jezevec lesní

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      
  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3071.00
řád :Šelmy
čeleď :Lasicovití
rod :Jezevec
druh :

Jezevec lesní

vědecký název :Meles meles
výskyt :Je domovem v lesním a stepním pásmu Eurasie od britských ostrovů po Dálný východ a jihovýchodní Čínu, na severu zasahuje přibližně k 65. rovnoběžce a na jihu do Středomoří a Malé Asie.
výskyt v ČR :Není vzácný, ale pro skrytý způsob života uniká pozornosti. Chybí pouze v bezlesých nížinách s intenzivní zemědělskou velkovýrobou, a také v krajinách s vysokou hladinou spodní vody a jílovitými půdami (nevhodné k hrabání hlubokých nor). Nevystupuje ani příliš vysoko do hor, ojediněle se objevuje těsně nad horní hranici lesa.
popis :Vetší lasicovitá šelma se zavalitým tělem na nízkých končetinách se širokými lysými chodidly a s dlouhými drápy. Štíhlá hlava je v poměru k tělu malá a vpředu protažená v pohyblivý rypáček. Ve zbarvení hřbetu a boků převládá šedivý nebo šedohnědý odstín s černými a bílými konci delších chlupů, zatímco břicho a končetiny jsou tmavohnědé až černé. Na protáhlé, bíle nebo žlutě zbarvené hlavě se po stranách táhnou dozadu přes uši dva tmavé pruhy. Samice mají 3 páry mléčných bradavek.
způsob života :Nejvíc mu vyhovují skalnaté terény s množstvím přirozených úkrytů. Je čilý hlavně za soumraku a v noci, na skrytých místech se rád sluní. Žije v párech nebo v rodinných skupinách tvořených obvykle 5-8 (výjimečně i více) dospělými (příbuznými) zvířaty, mezi nimiž bývá více samic než samců. Hodně času tráví v podzemí. Pokud nenajde přirozené úkryty ve skalách či balvanitých sutích, vyhrabe si rozvětvené a složitě pospojované systémy nor (tzv. hrady), které rodiny obývají po několik generací. Nacházejí se na suchých stanovištích a sahají do hloubky až 3 m, celková délka chodeb dosahuje i několik desítek metrů a jejich plocha jde přes 100 m2 (největší až 266 m2). Nejsou vzácné případy, že rozsáhlé jezevčí brlohy sdílejí i jiní spoluobyvatelé, např. liška. Teplota uvnitř nor (2 m od vchodu) bývá v létě o 2-5 °C nižší než venku a relativní vlhkost vzduchu se většinou drží na 100 %. V potravě není nijak vybíravý a šelmám příliš velkou „čest nedělá". Jídelníček totiž z velké části tvoří žížaly, slimáci, hmyz a různé plody (lískové ořechy, kaštany, třešně, kukuřice a obiloviny), dále se zajímá o žáby, drobné savce, ptačí vejce i mláďata. Nepohrdne ani mršinou, v nouzi se spokojí s kořínky a oddenky rostlin. Při hledání potravy se řídí čichem, často hlasitě funí nebo chrochtá. Na jednu jezevčí rodinu u nás připadá v průměru plocha 390 až 550 ha, hustota populace se podle typu prostředí pohybuje mezi 3-14 jedinci/1000 ha. K podzimu se jeho hmotnost zvyšuje, vrstva tuku dosahuje tloušťky až 5 cm a během října až listopadu upadá do zimního spánku, z něhož se probouzí v únoru či březnu. Za teplých zim (nebo v jižnějších oblastech Evropy) však je čilý po celý rok. Období říje probíhá od června do října a podle doby páření kolísá délka březosti mezi 3-10 měsíci (skutečný vývoj zárodku trvá asi 7 týdnů). Samice rodí 2-3 (1-5) mláďata jednou ročně v lednu až březnu. Váží 75-90 g a jsou pokryta řídkými bílými chlupy. Přibližně za měsíc se jim otevírají oči a současně prořezávají zuby, ve věku 2,5-3 měsíců zcela přecházejí na normální potravu. Koncem léta se začínají přesídlovat do bezprostředního okolí místa narození, anebo zimují v rodném doupěti. Pohlavní dospělosti dosahují ve 2. roce života. Dožívá se 15 let, avšak v přírodě je pouhá třetina zvířat starší 2 let. K velké úmrtnosti (50 %) dochází během prvního roku života. Lovný druh zvěře (doba lovu 1. 10-30. 11.), nyní se u nás loví 200-600 kusů/rok.
rozšíření v ČR :4 - místy běžný
hmotnost těla (G) :4-20 kg
délka těla (LC) :62-72 cm
délka ocasu (LCd) :11-19 cm
délka zadního chodidla : (LTp)9-11,5 cm
výška ušního boltce (LA) :4-5 cm
délka předloktí (LAt) :-
výška ušního víčka - tragu : (LT)-
výška v kohoutku (AC) :-
poznámka :



Sponzor stránek