ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Šelmy  >  Vydra říční

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

Vydra říční

Vydra říční  Vydra říční  Vydra říční  

více fotografií

ZVUKY ŽIVOČICHA

  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      
  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3072.00
řád :Šelmy
čeleď :Lasicovití
rod :Vydra
druh :

Vydra říční

vědecký název :Lutra lutra
výskyt :Obývá celou Evropu a značnou část Asie po severní Írán, Přední i Zadní Indii a některé ostrovy (Sumatru, Tchaj-wan, Japonsko).
výskyt v ČR :U nás byla hojná do počátku 20. století, avšak neúprosné pronásledování pro kožešinu i škody na rybách, a posléze regulace a znečištění řek téměř způsobily její vyhubení. Až během posledních dvou desetiletí její početní stavy opět vzrůstají a postupně se navrací do míst, odkud vymizela. Hlavní těžiště výskytu leží v pásmu hor a pahorkatin od Českého lesa přes Plzeňsko, Šumavu a jihočeské pánve na Českomoravskou vrchovinu, místy žije na Ohři, v severozápadních Čechách, na Podorlicku, na Dyji a v moravských Karpatech, přinejmenším migrující jedince však lze nyní už zastihnout kdekoliv na vhodných tocích a nádržích.
popis :Je přizpůsobena k životu ve vodě. Její protáhlé válcovité tělo klade při plavání menší odpor a dlouhý (asi 50 % délky těla), u kořene zesílený svalnatý ocas slouží jako kormidlo. Nohy má krátké, nepříliš vhodné k rychlému pohybu po zemi, a mezi prsty opatřené plovací blánou. Ušní boltce se ukrývají v srsti, nosní a ušní otvory pod vodou uzavírá zvláštní záhyb kůže. Srst je velmi kvalitní, přiléhavá a s jemnou a hustou podsadou, na břiše připadá na 1 cm2 téměř 50 000 chlupů. Zbarvení je převážně kávově hnědé, pouze krk a spodní část těla mají světle šedivý až bílý odstín. Dlouhé hmatové chlupy na čenichu umožňují orientaci v kalné vodě či při prolézání nor. Samice mají 2-3 páry mléčných bradavek.
způsob života :Drží se u tekoucích i stojatých vod. Je nejen dobrý plavec, ale i potápěč. Vydrží pod vodou až 4 minuty (většinou se však do minuty vynoří) a dokáže uplavat rychlostí 10-12 km/h i více než 400 m. Doupě bývá umístěné v těsné blízkosti potoka, řeky nebo rybníka ve strmých březích či pod kořeny stromů, ale s vchodem vždy pod hladinou. Dočasné úkryty si dělá i ve skalních rozsedlinách, v opuštěných norách jezevců, lišek apod. Hlavní potravu vydry tvoří menší ryby (do 10-20 cm), při lovu má asi 15% úspěšnost. Není zaměřena na konkrétní druh, jako „potravní oportunista" loví nejdostupnější kořist. Dále chytá hraboše, žáby, raky, hmyz a drobné ptactvo. Denní spotřeba potravy činí 0,2-0,9 kg. Lovné teritorium zaujímá 14-30 km vodního toku (u samic je zhruba poloviční), v rybničnatých oblastech se rozkládá na ploše od 1 do 50 km2. Za noc urazí dospělí samci běžně 3-10 km a v zimě se při potulkách dostávají i do značné vzdálenosti od vody. Zejména na jaře se ozývá hlasitým a ostrým hvizdem, jinou známkou její přítomnosti je trus, který odkládá na určitá, mnohdy dobře viditelná místa (pachová i optická značka). Samice žije velkou část roku ve společnosti mláďat, o jejichž výchovu se zpočátku stará i samec. Teprve později se odstěhuje a žije samotářsky až do další říje. K páření dochází v kterémkoliv období roku (obvykle od února do léta) a normální doba březosti trvá 61-71 dní. Nejčastější bývají vrhy se 2-3 (1-5) mláďaty. Oči se jim otevírají mezi 31.-34. dnem života, do vody se dostávají poprvé v 10 týdnech a pohlavně dospívají až ve 2. nebo 3. roce života, kdy dosahují velikosti dospělých. V zajetí vydra vydrží 15 let a v mládí se snadno ochočí. Zvláště chráněný (silně ohrožený) druh a celoročně hájený druh zvěře.
rozšíření v ČR :3 - méně běžný
hmotnost těla (G) :6-17 kg
délka těla (LC) :57-80 cm
délka ocasu (LCd) :27-55 cm
délka zadního chodidla : (LTp)10,5-13,5 cm
výška ušního boltce (LA) :2-3 cm
délka předloktí (LAt) :-
výška ušního víčka - tragu : (LT)-
výška v kohoutku (AC) :-
poznámka :



Sponzor stránek