ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Šelmy  >  Medvěd hnědý

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3074.00
řád :Šelmy
čeleď :Medvědovití
rod :Mervěd
druh :

Medvěd hnědý

vědecký název :Ursus arctos
výskyt :Původně obýval značnou část Eurasie, severní Afriky a Severní Ameriky. Do současnosti se však v Evropě udržel souvisleji jen ve Skandinávii, Finsku a v Rusku, izolovaně pak v Pyrenejích, Abruzzách, Alpách, Karpatech a na Balkáně.
výskyt v ČR :V různých oblastech Čech byl vyhuben už během 17.-18. století; poslední známý úlovek se tradičně uvádí z r. 1856 u Želnavy, ale leccos nasvědčuje tomu, že i poté se nějakou dobu medvěd na Šumavě ještě sporadicky objevoval. Na Moravě a ve Slezsku se udržel déle (Moravskoslezské Beskydy, 1908) a dodnes se pravidelně vyskytuje na moravské straně Karpat, zvláště v Moravskoslezských Beskydech a Javorníkách, kde byly poslední dobou pozorovány i samice s mláďaty. K nám přichází ze Slovenska (tamní stavy se odhadují na 700 jedinců), někteří jedinci se zatoulávají dále na západ, např. do Nízkého a Hrubého Jeseníku (1989, 1993, 1995, 1996), výjimečně až na Drahanskou vrchovinu (1989, 2002), do Orlických hor (1989) či dokonce až na Náchodsko (1994).
popis :Naše největší šelma se zavalitým tělem, krátkým ocasem, malýma očima i ušima, silnýma nohama se širokými pětiprstými tlapami a hustou, místy 8-12 cm dlouhou srstí. Ve zbarvení bývá proměnlivý v různých odstínech hnědé po plavou, černohnědou i stříbřitě šedou. Mladí jedinci mají pod hrdlem bílé skvrny, které s přibývajícím věkem mizí (do dvou let). Samice mají 3 páry mléčných bradavek.
způsob života :Zdržuje se v lesnaté krajině, zvláště v jehličnatých a smíšených porostech. Žije samotářsky na ploše několika tisíc hektarů, je čilý více v noci než přes den. Dobře šplhá i vytrvale plave. Obývané území o rozloze až 30 km2 si mimo jiné značí mohutnými drápy v pásech oloupanou kůrou stromů do výšky l ,5-2 m. Denně urazí pomalou chůzí několik kilometrů. Je všežravý a kromě větších kopytníků (jelen, prase) chytá drobné živočichy a konzumuje uhynulou zvěř, lesní plody či med divokých včel; někteří jedinci si navyknou pravidelně navštěvovat stáda ovcí a včelíny. Najednou spotřebuje až 12 kg potravy. K podzimu přibírá asi o čtvrtinu normální hmotnosti (vrstva tuku na hřbetě může být silná 7-15 cm) a během října až listopadu zalézá do některého ze zimních brlohů pod vývratem, v dutém stromě nebo ve skalní jeskyni a upadá do zimního spánku, Je to však nepravá hibernace, neboť tělesná teplota ani počet dechů i tepů se nijak výrazně nesnižují. Samice v té době dokonce rodí mláďata. Na jaře se probouzí nejdříve začátkem března. K páření dochází u medvědů v dubnu až červnu a po 194-278 dnech utajené březosti (vlastní vývoj zárodku trvá asi 60 dní) se 1-3 mláďata (často dvojčata) rodí nejčastěji v lednu. Samice mají 3 páry mléčných bradavek, ale „funkční" zpravidla bývá jediný pár. Medvíďata po narození měří 20 až 25 cm a váží necelého půl kilogramu. Jejich růst je poměrně dost pomalý - nevidí téměř měsíc a teprve po čtvrt roce dokážou bez obtíží následovat matku. Úplně se osamostatňují po 3 letech, kdy pohlavně dospívají. V zajetí byl medvěd hnědý chován až 47 let, v přírodě se zřejmě dožívá mnohem nižšího věku. Zvláště chráněný (kriticky ohrožený) druh a celoročně hájený druh zvěře.
rozšíření v ČR :2 - vzácný až velmi vzácný
hmotnost těla (G) :120-345 kg
délka těla (LC) :155-215 cm
délka ocasu (LCd) :6-14 cm
délka zadního chodidla : (LTp)20-30 cm
výška ušního boltce (LA) :13-17 cm
délka předloktí (LAt) :-
výška ušního víčka - tragu : (LT)-
výška v kohoutku (AC) :87-126 cm
poznámka :



Sponzor stránek