ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Šelmy  >  Liška obecná

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

Liška obecná

ZVUKY ŽIVOČICHA

  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      
  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3076.00
řád :Šelmy
čeleď :Psovití
rod :Liška
druh :

Liška obecná

vědecký název :Vulpes vulpes
výskyt :Obývá téměř celou holarktickou oblast od severní Evropy (chybí na Islandu) po severní Afriku a střední Indii, žije i v Severní Americe.
výskyt v ČR :Je běžná všude od nížin až po vysoké polohy hor.
popis :Jedna z nejběžnějších evropských šelem. Dosahuje střední velikosti, má dlouhý huňatý ocas (přes 50 % délky těla) a protáhlý čenich. Zbarvení je převážně rezavé, pouze hrdlo, břicho a konec ocasu jsou bílé a zadní strana ušních boltců i tlapky černé. Vyskytují se však i jedinci výrazně světlejší nebo tmavší.
způsob života :Drží se v lesích, hájích, na březích vod, v polní krajině, v lomech, poblíž lidských sídlišť a dokonce i ve velkoměstech (tzv. urbánní populace). Je značně přizpůsobivá. Loví všechnu kořist přiměřené velikosti, zejména drobné hlodavce, které doplňuje zajíci, králíky, ptactvem do velikosti bažanta i nejrůznějšími bezobratlými živočichy (hmyzem a jeho larvami, měkkýši, žížalami), nepohrdne ani sladkým ovocem a zdechlinou. Denní spotřeba dospělého zvířete je okolo 0,5 kg potravy. Na lov vychází hlavně za soumraku a v noci, na klidných místech lze zastihnout „myškující" lišku i přes den. Hranice lovného území o rozloze 2,5-15 (50) km2 označuje pachovými značkami (močí, výměšky řitních žláz). V suchých, hlavně písčitých půdách si hrabe nory s několika východy a hnízdní komorou vystlanou travou a mechem, jinde využívá přirozených úkrytů mezi balvany, kořeny stromů nebo v opuštěných „hradech" jezevců. Poslední dobou si zvykla dělat nory i uprostřed velkých polních lánů, kde po většinu roku nalézá víc klidu než v lesích. Mimo období rozmnožování nemusí mít stálý úkryt a polehává přes den v houštinách, rákosinách nebo na skalách. Po část roku žije obvykle samotářsky, obě pohlaví se spojují až počátkem říje v lednu a únoru. V některých oblastech se však drží lišky ve skupinách, v nichž se rozmnožují pouze vůdčí (dominantní) samice, kdežto podřízené samice pomáhají při odchovu liščat. Vlastní páření se většinou odbývá uvnitř nory. U samic kolísá počet mléčných bradavek od 7 do 10. Po 52-53 dnech březosti rodí samice jednou ročně v březnu až květnu obvykle 4-5 (3-10) mláďat. Pečuje o ně společně se samcem, který s rodinou zůstává až do konce léta. Novorozená mláďata váží 100-130 g, prohlédnou 13.-15. den a jsou kojena asi 6 týdnů, avšak již od 4. týdne se začínají „seznamovat" s masitou potravou. Po 3 měsících se osamostatňují, ale ještě nějakou dobu žijí v blízkosti rodičů. Pohlavně dospívají ve stáří 10 měsíců a nové území hledají nejčastěji do okruhu 6-14 km od místa narození. U lišky se nejvyšší věk odhaduje na 9-12 let, v přírodě však jedinci starší 6 let představují pouze 1-4 % populací. Liška má vedle škod na lovné zvěři negativní význam jako přenašeč vztekliny, v současné době se podařilo zásluhou orální vakcinace vzteklinu na našem území zcela vymýtit. Ačkoli je liška značně pronásledována (nyní se loví 60000-80000 kusů/rok), její početnost se nijak nesnižuje. Nemá v podstatě žádných přirozených nepřátel, tradované tvrzení, že se často stává kořistí rysa, se u nás dosud nepotvrdilo. Lovný druh zvěře s celoroční možností lovu.
rozšíření v ČR :5 - zcela běžný
hmotnost těla (G) :3-10 kg
délka těla (LC) :58-77 cm
délka ocasu (LCd) :30-48 cm
délka zadního chodidla : (LTp)13,5-17 cm
výška ušního boltce (LA) :8-10 cm
délka předloktí (LAt) :-
výška ušního víčka - tragu : (LT)-
výška v kohoutku (AC) :35-40 cm
poznámka :



Sponzor stránek