ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Šelmy  >  Šakal obecný

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3076.10
řád :Šelmy
čeleď :Psovití
rod :Šakal
druh :

Šakal obecný

vědecký název :Canis aureus
výskyt :Je domovem v jihovýchodní Evropě, Malé Asii a dále zasahuje až do Zadní Indie (Thajsko), rovněž se vyskytuje v severní polovině Afriky (po Nigérii a Tanzanii). V poslední době se šíří i více do vnitrozemí Evropy, zatím nejdále pronikl na jižní Slovensko a do Rakouska, kde byl v 90. letech 20. století uloven v těsném sousedství našich hranic. Je tudíž dost pravděpodobné, že se časem objeví i u nás, a proto je třeba mu věnovat zvýšenou pozornost, aby nedocházelo k záměně s liškou obecnou.
výskyt v ČR :Nově byl zastižen na Jižní Moravě.
popis :Dorůstá zhruba velikosti lišky, avšak má zřetelně kratší ocas (1/3 délky těla) a celkově „vlčí" postavu s vyššíma nohama. Ve zbarvení převládá šedohnědý odstín, někdy s nádechem do rezavá, na hřbetě se často objevuje příměs černých chlupů. Čenich je hnědý, temeno hlavy rezavohnědé stejně jako zadní strana ušních boltců. Ozývá se vytím nebo štěkavými zvuky, obvykle žije v nepočetných smečkách nebo v párech.
způsob života :
rozšíření v ČR : -
hmotnost těla (G) :-
délka těla (LC) :65 -105 cm
délka ocasu (LCd) :20 -25 cm
délka zadního chodidla : (LTp)-
výška ušního boltce (LA) :-
délka předloktí (LAt) :-
výška ušního víčka - tragu : (LT)-
výška v kohoutku (AC) :50 cm
poznámka :



Sponzor stránek