ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Sudokopytníci  >  Daněk evropský

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

Daněk evropský

Daněk evropský  Daněk evropský  Daněk evropský  

více fotografií

ZVUKY ŽIVOČICHA

  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      
  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      
  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3085.00
řád :Sudokopytníci
čeleď :Jelenovití
rod :Daněk
druh :

Daněk evropský

vědecký název :Dama dama
výskyt :Pochází zřejmě z východního Středomoří a Malé Asie, v současné době se vysazováním rozšířil nejen v Evropě, ale i v jižní Africe, Austrálii, na Novém Zélandu a v Severní i Jižní Americe. Ve střední Evropě však není tak úplně novým druhem, neboť se zde vyskytoval už v teplejších meziledových obdobích pleistocénu.
výskyt v ČR :První zprávy o jeho chovu pocházejí asi ze 2. poloviny 15. století (Vyškovsko). Nyní se s ním můžeme kromě obor setkat běžně na volnosti v různých oblastech ČR (zejména Českolipsko, Příbramsko, Domažlicko, Jindřichohradecko, Kroměřížsko, Olomoucko, Opavsko aj.).
popis :Dosahuje menší velikosti než jelen lesní, od něhož se liší i rozvětveným lopatovitým parožím, delším ocasem (LCd je větší než LA) a zbarvením. V létě je červenohnědý s tmavším hřbetním pruhem a bílými skvrnami na těle, v zimní šedohnědé srsti nebývá skvrnění tak výrazné. Obřitek je nažloutlý a černě lemovaný, také ocas je tmavý. V oborách se běžně chovají různé barevné odchylky (černá, hnědá, bílá apod.).
způsob života :Vhodné životní podmínky nachází zvláště v listnatých a smíšených lesích s bohatším keřovým podrostem a prostoupenými loukami a poli, většinou do 500 m n. m. Podobně jako jelen lesní žije velkou část roku v oddělených tlupách, jen staří samci se stávají samotáři. Přes den zaléhává do houštin a na pastvu vychází se setměním, v nerušených oblastech se pohybuje i přes den. Živí se různými druhy trav a bylin, výhonky keřů a příležitostně i polními plodinami. Nevyhledává kaliště, místo bahnité lázně si vyhrabává mělké prašné dolíky v suché zemi. Z mála hlasových projevů je v době říje nejnápadnější chraplavé rochání. Samci shazují parohy v dubnu až květnu a nové jim narůstají koncem srpna a v září. Jako většina ostatních jelenovitých se orientuje hlavně čichem a zrakem. Říje vrcholí na přelomu října a listopadu a doprovází ji méně nápadné troubení samců. Doba březosti trvá 225-234 dní, takže mládě (dvojčata se objevují v méně než 1 % vrhů) se rodí obvykle v červnu. Saje 6-9 měsíců a pohlavně dospívá ve 2. roce života. V téže době vytloukají mladí samci i poprvé paroží, které má jednoduchou stavbu, náznak lopatovitého zakončení se objevuje až ve 3. roce. Do rozmnožování se však mladí samci zapojují jen zřídka, neboť bývají v říji zahnáni silnějšími konkurenty. V oborách se daňci dožívají 15-20 let. Lovný druh zvěře (doba lovu 16.8.-31.12.), úlovky dosahují až 9600 kusů/rok. V posledním období se často chová i na farmách.
rozšíření v ČR :4 - místy běžný
hmotnost těla (G) :30-90 kg
délka těla (LC) :1,3-1,5 m
délka ocasu (LCd) :16-31 cm
délka zadního chodidla : (LTp)-
výška ušního boltce (LA) :15-17 cm
délka předloktí (LAt) :-
výška ušního víčka - tragu : (LT)-
výška v kohoutku (AC) :0,7-1,1 m
poznámka :



Sponzor stránek