ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Savci  >  Sudokopytníci  >  Jelen lesní

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

Jelen lesní

Jelen lesní  Jelen lesní  Jelen lesní  

více fotografií

ZVUKY ŽIVOČICHA

  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      
  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      
  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      
  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      
  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      
  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      
  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :3087.00
řád :Sudokopytníci
čeleď :Jelenovití
rod :Jelen
druh :

Jelen lesní

vědecký název :Cervus elaphus
výskyt :Ostrůvkovitě se vyskytuje ve velké části Eurasie od Irska po Himálaj, jihovýchodní Asii a severní Afriku, na severu zasahuje přibližně k 60° s. s. Vysazen rovněž ve Spojených státech, Argentině, Austrálii a na Novém Zélandě.
výskyt v ČR :Pomineme-li oborové chovy, žije dosti početně zejména v rozlehlejších lesnatých oblastech vrchovin a hor, a také v lužních lesích na jihu Moravy. Oba původní poddruhy -jelen západní (C. e. hippelaphus) a jelen karpatský (C. e. montanus) byly ze zoologického hlediska zřejmě znehodnoceny četnými dovozy jiných poddruhů (maral, wapiti aj.) a jejich vzájemným křížením.
popis :Vyznačuje se těžkopádnou postavou se širokou, dopředu se zužující hlavou. Ocas je sice krátký (LCd je menší než LA), ale přesto vždy dobře viditelný. Mohutné, silně větvené paroží samců zakončuje u starších jedinců koruna, obě lodyhy mohou dohromady vážit 8-13 kg. Letní zbarvení mívá převážně červenohnědé, v zimní srsti převládá barva rezavohnědá až šedá, u karpatských populací jsou nohy a plece tmavé (někdy až téměř černé). Ocas je svrchu jednobarevný a světlá skvrna okolo řitního otvoru (zrcátko neboli obřitek) bývá nažloutlá. Mláďata jsou do stáří 2-3 měsíců výrazně bíle skvrnitá. Samice dosahují zhruba o třetinu menší velikosti než samci. Starší název: jelen evropský.
způsob života :Obě pohlaví žijí po většinu roku skrytě a odděleně. Zatímco samci se obvykle drží v menších skupinách či jednotlivě, tlupy (stáda) samic s odrůstajícími mláďaty čítají někdy až 40 jedinců. Přestárlá a nemocná zvířata často žijí samotářsky. Denní úkryty si vybírá na odlehlých místech v houštinách nebo vysoké trávě, a teprve v podvečer vychází na pastvu. Pomalou chůzí projde za noc několik kilometrů, často se pozdrží u kališť. V zimě vychází na pastvu i v dopoledních hodinách. Spásá traviny, listy a větvičky dřevin i lesní plody, Škodí okusováním vysazených stromků a v zimě loupáním kůry jehličnanů až do výšky 2 m. Během říje, která probíhá od poloviny září do počátku října, samci mezi sebou bojují a k soubojům se vyzývají hlubokým hrdelním hlasem (troubením). V té době nepřijímají téměř žádnou potravu a značně pohubnou. Na čas se vytvoří říjné tlupy tvořené silným samcem a několika samicemi, které se později během zimy rozpadají. Od února do dubna shazují samci paroží a nové „vytloukají" v červenci a srpnu. Doba březosti trvá 8 měsíců a samice rodí obvykle 1 mládě (zřídka dvojčata). Váží při narození 3-10 kg a rodí se nejčastěji koncem května a června. Do stáda se s ním matka vrací po 7-10 dnech od porodu. Ačkoliv mláďata začínají přijímat zelenou potravu již ve druhém měsíci života, kojení trvá poměrně dlouho do následující říje. Většina samic pohlavně dospívá ve 3. roce života, některé o rok dříve. Nejvyšší možný věk se odhaduje na 20 let. Lovný druh zvěře (doba lovu 1.8.-15.1.), úlovky se pohybují v rozmezí 14000-19000 kusů/rok. V posledních letech se jeleni často chovají i na farmách.
rozšíření v ČR :5 - zcela běžný
hmotnost těla (G) :80-250 kg
délka těla (LC) :1,7-2,6 m
délka ocasu (LCd) :12-15 cm
délka zadního chodidla : (LTp)-
výška ušního boltce (LA) :15-18 cm
délka předloktí (LAt) :-
výška ušního víčka - tragu : (LT)-
výška v kohoutku (AC) :1,2-1,5 m
poznámka :



Sponzor stránek