ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Obojživelníci a plazi  >  Mloci  >  Čolek obecný

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :5000.00
řád :Mloci
čeleď :Mlokovití
rod :Čolek
druh :

Čolek obecný

vědecký název :Triturus vulgaris
výskyt :Nejrozšířenější čolek. Od nížin až po pahorkatiny.
popis :Velikost samců max 10 cm, samice jsou menší. Zbarvení je velmi proměnlivé. Hřbet a boky jsou světle žlutohnědé až hnědošedé. Spodní strana je bělavá až oranžová. Na spodní části ocasního lemu je namodralý pruh. Na těle samce jsou jasně ohraničené oválné tmavé skvrny, na bocích hlavy splývající ve tmavé podélné proužky, z nichž horní vede přes oko. U samice jsou na těle ji nevýrazné tmavé tečky, které mohou i úplně chybět. Ploutevní lem je poměrně vysoký, začíná již na hlavě za očima.
způsob života :Přezimuje na souši. Aktivita III-IV a vrcholí v IV-VI. Kladení vajíček nastává 2-4 týdny po oplození (do VII). Metamorfóza larev po více než 2 měsících (VII-IX). V té době jsou 3-5,5 cm. Vodu čolci opouštějí v VI-IX, aktivita ustává X-XI. Dožívají se 8-10 let. Ve vodní fázi se živí rozmanitými malými vodními bezobratlými a jejich larvami. Na souši požírají drobné členovce a kroužkovce.
poznámka :
červený seznam v Evropě : -
ohrožení v ČR :so - Silně ohrožený



Sponzor stránek