ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Obojživelníci a plazi  >  Mloci  >  Čolek dunajský

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :5001.00
řád :Mloci
čeleď :Mlokovití
rod :Čolek
druh :

Čolek dunajský

vědecký název :Triturus dobrogicus
výskyt :Vyskytuje se v nížinách jižního a východního Slovenska (do 250 m n. m.). V ČR byl poprvé zjištěn v roce 1993 na jihovýchodní Moravě v oblasti soutoku Moravy s Dyjí.
popis :Nejmenší a nejštíhlejší z velkých čolků, velikost samce do 16 cm, samice do 14 cm. Má nejkratší a nejštíhlejší končetiny. Hrb je hnědavý až tmavě červenohnědý. Ve srovnání s čolkem velkým bílá krupička na bocích méně výrazná, tmavé skvrny na hřbetě a bocích jsou drobnější a hustší. Břicho je ze všech velkých čolků nejsytěji zbarvené. Je oranžově červené s hnědočernými skvrnami. Hřbetní hřeben samce vpředu dosahuje až před úroveň očí. Samice mívají na hřbetě rezavý až načervenalý mediánní proužek.
způsob života :Během vodní fáze dává přednost větším a hlubším vodním nádržím. Samci přezimují obvykle na dně vod, samice většinou na souši. Aktivita začíná v III-IV. K -páření- dochází nejčastěji 3 týden po začátku aktivity (IV-V), vajíčka jsou kladena až do VI. Larva se líhne 10-14 dnů po oplodnění vajíčka a metamorfuje po 3 měsících (VIII-XI). Druh se může dožít věku i přes 16 let (max. 28 let). Larvy se živí zooplanktonem, dospělci dávají přednost hmyzu a měkkýšům.
poznámka :
červený seznam v Evropě : -
ohrožení v ČR :n - Není zvláště chráněný



Sponzor stránek