ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Obojživelníci a plazi  >  Žáby  >  Ropucha obecná

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :5301.00
řád :Žáby
čeleď :Ropuchovití
rod :Ropucha
druh :

Ropucha obecná

vědecký název :Bufo bufo
výskyt :Početný a plošně rozšířený druh po celém území ČR a SR od nížin do hor (v ČR až do 1400 m n. m., v SR do 1900 m n. m.). Výskyt v horách je limitován spíše nedostatkem vodních nádrží vhodných k rozmnožování než klimatickými faktory.
popis :Samice dosahují velikosti až 12 cm, Samci jsou znatelně menší do 9 cm. Oční duhovka je nejčastěji měděné červenohnědá. Parotidy za očima jsou velké, jejich osy se směrem dozadu rozbíhají. Na prstech zadních nohou jsou zespodu v místech kloubů párové subartikulární hrbolky. Zbarvení svrchní strany těla je variabilní - nejčastěji šedavé, rezavohnědé a olivově zelenohnědé. Kůže je ale jednobarevná. Břicho je šedavé, krémově hnědé, někdy narezlé, často s tmavším mramorováním. Samec se od samice vedle menší velikosti liší relativně delšími končetinami, užší hlavou a v době rozmnožování i přítomností rohovitých mozolů na palci a dlani přední končetiny. Pulci jsou černí a dosahují velikosti až 3,2 cm.
způsob života :Druh se soumračnou a noční aktivitou, dobře přizpůsobený k různým typům prostředí. Obývá i vsi a města, zahrady, pole aj. Přezimuje v děrách, pod kameny, ale i ve sklepích. Aktivita začíná v III-IV, kdy žáby podnikají charakteristické hromadné migrace (až tisíce jedinců) ze vzdálených míst zimování k místům rozmnožování. „Páří" se skupinově v rybnících, tůních a jiných nádržích se stojatou vodou, vzácněji v pomalu tekoucích vodách. K amplexu dochází buď již cestou k vodě, nebo až ve vodě. Při nadbytku samců dochází k amplexu dalších samců ke „spářené" dvojici (až 25 samců na 1 samici). Amplex nepovoluje ani v případe, že samice je mrtvá. Hlas samce je poměrně slabý, zní jako rytmicky opakované „kva-kva-kva". Vajíčka jsou kladena v dlouhém rosolovitém provazci dlouhém až 5-10 m a širokém 5-7 mm. Jsou uspořádána v 1-2 řadách. Pulci se shromažďují do početných hejn (tisíce kusů), proplouvajících podél břehů. Metamorfované mladé žabky ve velikosti 1 cm opouštějí masově vodu. Dospělé samice opouštějí vodu brzy po nakladení vajíček, Samci o něco později. Obě pohlaví se pak rozptylují do okolní krajiny, často do míst značně vzdálených od vody. Jejich suchozemská aktivita končí v IX-X. Ropuchy se obvykle dožívají věku 4-9 let (v zajetí max. 36 let). V případě ohrožení se žáby nafukují a vzpřimují se na natažených končetinách. Kořist loví rychlým vymrštěním lepkavého jazyka; tvoří ji různí terestričtí bezobratlí. Často loví v místech vysoké koncentrace hmyzu (u mraveniště, pod lampami pouličního osvětlení apod.).
poznámka :
červený seznam v Evropě : -
ohrožení v ČR :o - Ohrožený



Sponzor stránek