ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Obojživelníci a plazi  >  Žáby  >  Kuňka obecná

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

  • Je vyžadována vyšší verze FLASH PLAYERu.
      

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :5600.00
řád :Žáby
čeleď :Kuňkovití
rod :Kuňka
druh :

Kuňka obecná

vědecký název :Bombina bombina
výskyt :Obývá nížiny až pahorkatiny do 400 m n. m., vzácněji se objevuje výše.
popis :Tělo pod 5,5 cm, shora zploštělé, krátké, s malou hlavou ostřeji zakončenou v porovnání s kuňkou žlutobřichou. Bradavičky jsou tupě zakončeny černavou rohovinou. Zbarvení hřbetu a boků je blátivě šedo­hnědé až olivově zelené s nečetnými tmavými oválnými skvrnami. Břišní strana včetně končetin je obvykle černá s kontrastními červenými (vzácněji žlutými až oranžovými) skvrnami pokrývajícími méně než 50 % plochy břicha. Na černém podkladu se objevují četné drobné bílé tečky. Výstražné skvrny na hrudi jsou vždy izolované, nespojují se ani navzájem, ani se skvrnami na pažích.
způsob života :Je vázána zejména na rybníky. Rozmnožuje se v mělkých tůních a kalužích hustě zarostlých vegetací, oddělených od hlavních vodních ploch. Je více teritoriální než kuňka žlutobřichá. Samci se ozývají charakteristickým silným houkavým melancholickým hlasem (pomalé a pravidelné nosově znějící „unk-unk-unk"). Vývoj pulců trvá 2,5 měsíce.
poznámka :
červený seznam v Evropě :V - Ohrožený / Zranitelný
ohrožení v ČR :o - Ohrožený



Sponzor stránek