ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Obojživelníci a plazi  >  Šupinatí  >  Slepýš křehký

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :5800.00
řád :Šupinatí
čeleď :Slepýšovití
rod :Slepýš
druh :

Slepýš křehký

vědecký název :Anguis fragilis
výskyt :Žije na celém území ČR a SR od nížin až do hor. Vyskytuje se nejčastěji v listnatých a smíšených lesích, zejména na jejich okrajích.
popis :Beznohá ještěrka dosahující délky až do 50 cm. Hlava je malá, vysoká a tupě zakončená. Na hřbetě jsou 2 řady větších šupin. Shora je slepýš zbarven šedě až bronzově. Samice a mladí jedinci mají na hřbetě úzký středový hnědý proužek; pruhy jsou i na bocích. Břicho samic je tmavohnědé až černé. Samci mají hřbet a boky bez pruhování, jen středem světlého břicha se jim táhne úzký tmavý pruh. Někteří samci mohou mít na hřbetě a bocích světle modré skvrny nebo tečky.
způsob života :Pomalý, skrytě žijící plaz. Zimními úkryty bývají komposty, vyhnilé pařezy, nory hlodavců, skalní škvíry, kamenité sutě a dokonce i skládky odpadu. Zimuje často hromadně i s jinými druhy plazů nebo s obojživelníky. Zimovištím je věrný. Aktivní je od konce III do X s vrcholem brzy ráno a za soumraku. Loví i v noci. Potravou jsou nejčastěji žížaly, slimáci, mnohonožky, pavouci a různý hmyz a jeho larvy, zejména housenky motýlů. Ve dne se často ukrývá v mechu. V nížinách se páří již v IV, ve vyšších polohách později. Je vejcoživorodý, gravidita trvá asi 2 měsíce. V VII-IX se v kloace samice klube z vajíček 5-25 mláďat. Pohlavně dospívají až v 3-5. roce života, dožívají se vysokého věku 20-30 let, max. délka může být i 50 let.
poznámka :
červený seznam v Evropě : -
ohrožení v ČR :so - Silně ohrožený



Sponzor stránek