ENCYKLOPEDIE

Prirodainfo.cz  >  Encyklopedie >  Obojživelníci a plazi  >  Šupinatí  >  Ještěrka obecná

FOTOGRAFIE ŽIVOČICHA

ZVUKY ŽIVOČICHA

LOKALITY VÝSKYTU ŽIVOČICHA

ČLÁNKY

POZOROVÁNÍ ŽIVOČICHA

číslo :5850.00
řád :Šupinatí
čeleď :Ještěrkovití
rod :Ještěrka
druh :

Ještěrka obecná

vědecký název :Lacerta agilis
výskyt :Druh v ČR a SR běžný a rozšířený. Vyskytuje se obvykle v polo­hách do 600 m n. m. Preferuje slunná suchá stanoviště.
popis :Dorůstá do 24 cm, má tupě kuželovitou hlavu, silný krátký ocas (56-64 % celkové délky těla). Za nozdry je 1 postnasální štítek a za ním jsou dva nad sebou umístěné frenální štítky. Na hřbetě je pruh z 8-16 (nejčastěji 10) podélných řad kýlnatých úzkých šupin, které jsou tmavě zbarvené a vytvářejí tak tmavě hnědý pás často po stranách lemovaný světlým proužkem. Na šedohnědých (samice) nebo zelených bocích (samci) jsou velké tmavé skvrny s bělavou skvrnkou uvnitř a drobné tmavé tečky. Hlava je u samců zejména na jaře zelenavá. Samci mají zesílenou bázi ocasu, větší hlavu a zřetelnější stehenní póry.
způsob života :Druh aktivní ve dne. Zimuje v norách, pod kořeny stromů a keřů. Aktivita začíná v III-IV, samci jsou teritoriální, před pářením (V-VII) bojují s jinými samci. V VI-VII samice klade okolo 10 kožovitých vajec; mláďata o velikosti 6-8 cm se líhnou po 40-60 dnech inkubace. Aktivita končí v IX-X. Dospívají ve 2.-3. roce života a dožívají se 13 let. Potravu tvoří různí bezobratlí, zejména hmyz.
poznámka :
červený seznam v Evropě : -
ohrožení v ČR :so - Silně ohrožený



Sponzor stránek